Grzyby można podzielić na :
* jednokomórkowe :
np. drożdże - rodzaj jednokomórkowych grzybów z rodziny drożdżakowatych .Są organizmami saprotrofitycznymi – żyją na podłożach zawierających cukry proste. Przeprowadzają fermentację alkoholową, przeważnie w warunkach beztlenowych .
Obecnie drożdże mają zastosowanie w przemyśle spożywczym, a zwłaszcza fermentacyjnym . Wyróżniamy drożdże piwowarskie, winiarskie, gorzelnicze i piekarniane .
* wielokomórkowe :
np. grzyby kapeluszowe -potoczna nazwa grzybów podstawkowych , u których owocniki zbudowane są z kapelusza i trzonu . Grzyby kapeluszowe wyrastają nad powierzchnią ziemi, a ich hymenofor zawsze znajduje się na spodniej stronie kapelusza . Grzyby kapeluszowe występują głównie w rzędach :
BOROWIKOWCE
PIECZARKOWCE
GOŁĄBKOWCE
BUDOWA GRZYBA KAPELUSZOWEGO :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz